Monday, July 15, 2013

Butter Bread Pudding with Castard Sauce

My Butter Bread Pudding... Gambar ni masa panas lagi baru keluar dari oven.
Ni bila dah siap curah adunan susu ke atas roti gardenia yang disiat-siat. Then sapu nutella sikit antara kepingan roti, tabur kismis, kurma,  dan akhirnya gula. xde cinnamon powder, so tak letak pon... sedap jugak..heheh tp kalau ada mesti lagi sedap...

Dalam oven... yeehaaaa

Puding Roti bakar saya posing lagi... naik elok pulak tu.. 

With sos kastad... yummyy sedap dimakan ketika panas dan sejuk...

Posing lagi setelah dibedah siasat.




BUTTER BREAD PUDDING
Resepi asal: Secubitgaram 

10 - 12 kpg roti 
butter secukupnya
500ml susu fresh
4 sudu besar gula halus
3 bj telur
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar tepung jagung
sedikit kismis dan choc chip

Sapu roti dgn butter dan potong .
Susun ke dlm loyang yg dah digriskan.
Masukkan susu, gula, telur, vanila dan tepung jagung ke dalam sebuah bekas dan kacau hingga sebati.
Tuangkan adunan ni ke atas roti yg dah disusun td dan biarkan meresap lebih kurang 10 minit.
Taburkan kismis dan choc chip ke atas roti td. (kalau nk letak kismis dan choc chip ni selapis demi selapis masa menyusun roti pun boleh jugak.. terpulang la ya)
Bakar puding roti dm oven yg dah dipanaskan (175 -180C) lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.
Sejukkan seketika baru lah di potong dan dihidangkan begitu saja atau dgn sos kastard.

SOS KASTARD
resipi : Secubitgaram 

1/2 tin susu cair
1 tin air (guna tin susu cair)
3 - 5 sudu besar gula ~ ikut kemanisan sendiri
1 sudu tepung kastard
1 sudu tepung jagung
1 helai daun pandan/1/2 sudu esen vanila
secubit garam

Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masak lah sehingga sedikit pekat.
Hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul.
Sejukkan dan bolehlah dihidangkan bersama Puding Roti

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...