Monday, September 1, 2014

Nasi Mandy Kambing Yaman

Assalamualaikum wbt

Staying abroad, far away from home country make me feel really missed our local food esspecially the food that i have no idea to cook myself, and must get it from my beloved kampung...such as nasi dagang, keropok lekor, laksam, mee hun sup campur n macammacam lagi la. If i were to list everykind of food that i really want to eat, there will no enough space to write... hahha... time nak tulis ni la lupa nama makanan yg teringin sgt tu...

Here, everyday i have to cook for family, from a very simple dish to a very complicated dish that i like to make it in my kitchen. Whether you feel rajin or not, tired or not, you have to do it everyday because life in so-called 'not your country' is definitely not so easy. Every time you wanna buy food to fèed your children, you will count on your money/allowance that receive from your funder, whereby it is too limited. A lunch meal normally will cost you around £5 per person, so can you imagine how much do i need to spend for food if i choose not to cook for one fine day?

{Then, there is a must to plan our financial in a smart way so that £1012 will be enough to support all expenses includes accommodation that currently cost me £500. Hahhah bila dah sampai sini baru rasa nyesal and everyday i asked myself why i come here? Why?? Then i heard a 'voice' whispered me.. 'you come here not to live a pleasure life but you come here to learn your life, to gain knowledge and to get your dreamed PhD. Dont turn back and just go for the goal.'

Hermm...ini la padahnya when i had a very thick nescafe this evening.. i cannot sleep even though i feel super tired after one day having a twinning celebrations, hari raya and merdeka day in newcastle.

Alamak.. actually i wanna write about nasi mandy kambing yaman ni tp dah melencong plak cerita psal bende lain. This food actually made by my husband, si drebar lori tu... i can't remember how many times he had made this such delicous food, but this food really made us crazy of eating in a big volume. Aduhhaii.. both of us (to be exact four of us includes amar n hani) mmg hantu lamb. Here, lamb is quite cheaper and we almost bought it everyweek. Hantu kambing.. huhuu
My husband have tried a few recipes of nasi arab from google but we find out that this recipe gave the best taste. It is from dapur kak Azie Kitchen. The original recipe was using chicken for the dish, but i changed it to lamb since we like this poultry rather than chicken.

Saturday, April 19, 2014

First Day at School

Assalamualaikum..

My first day at school was in 7 April 2014 (monday). A registration day. Some photos at my uni taken last week. These pics were deleted by my Hani, but then i managed to retrieve from my dropbox camera backup. alhamdulillah.. dapat blk gambar2 tu

Bismillahirrahmanirrahim.... 

This is the university where i have registered as a full time postgraduate student Last 2 weeks. Alhamdulillah.

My school in Merz Court.

My new student card. Officially i am a student!!! I can't believe it untill now! The preparation of getting here is hurt hokey. It was started one year ago for me to be here today.. it is not an easy thing to be done man!! Trust me it is a damn hard work with PRAYERS, EFFORTS, MONEYS, TEARS, and DOA DOA DOA SOLAT SOLAT SOLAT TAWAKAL kepada Yang Esa! Only Allah swt knows how i feel that time. Alhamdulillah ...   syukur kepada-Nya, dengan izin -Nya sampai jua aku di sini. Alhamdulillah.

my workstation at school as well. ;D
Doa diiringi bersama harapan dan cita-cita. semoga tercapai impian suci ini.. ameen

me myself in front of intu elden square at newcastle city centre...hehheh

keeping all these photos in this blog is purposely for my children when they grown up in future. just for a memory to remember. Peace!

Flying to Newcastle, United Kingdom

Assalamualaikum wbt

It has been 4 months since my last entry in this 'ignored-blog', pity her. I was so busy along this period as there were a lot things to do to ensure everything is in the right place before i leave. It was unlikely a never-ending process that i couldn't manage to finish it myself. Had to get help from others around..huhuu

Traveling to UK on last 2 weeks (6 April 2014) was my 1st experience flying to other continents for almost 24hrs in flights. It was tiring with unwell babies traveling together. I flew by etihad flight to abu dhabi (auh), transit for 4 hours (supposely 2 hrs) then flew to amsterdam (ams) and from ams to newcastle (ncl) both by KLM. I felt that etihad flight is more comfortable than KLM honestly. Fortunately my Hani was sleeping all the way in KLM flight to AMS . So it has "shorten" then our flight hours in the flight.

We were shocked when we just landed at Abu Dhabi for transit, i received an email from Etihad telling that the flight from Amsterdam (AMS) to Newcastle (NCL) is cancelled. Nasib baik abu dhabi's airport wifi has a good signal to access internet. The boarding gate was not opened even the boarding time has been passed. The flight should be at 2.50am (abu dhabi's time). We were really worried then my husband went to Etihad counter asking about the delay and the cancelled flight. The Etihad personnel gave new boarding pass for flight AMS to NCL together with 4 McDonald dinner vouchers for the delay compensation. Ouchh... ruginye... we already bought 2 dinner sets at McD. And we already fulled at that time. Tu pon xde selera sgt nak makan sbb dh start jetlag. Then i was thinking that is why the flight to ncl being cancelled.


Ok. Since my Hani has deleted oyr pics during the flights coming to uk, then i just put the pic of my walking way from uni to city centre.. quite nice huhh..

ok..it is now 02:24. Am gonna sleep now. today is saturday so i nk masak nasi lemak  after wake up from sleep. I only have a few hours to sleep.. oh ni gara2 td dh tidur kejap n bgn mkn megi n minum cofee.. k la.. esok nk story telling lg since i just install blogger apps in my phone. it's easy to write daily things have been done....huhu Bye bebeh


Friday, December 27, 2013

Snow Cheese Cake

Assalamualaikum..

Apa khabar semua.. fuh fuh... dah berhabuk blog adikros ni. Lama sangat tak hapdet. So hari ni I nak update kek snowcheese yang menjadi kegilaan ramai nih... org buat i nak buat jugak.. sebab selalu sangat order dengan kak Mas ni.. so kene la try buat sekali... Ini pun berhempas pulas.. petang semalam balik kerja awal sikit, then bakar kek cepat2... lewat ptg baru anak2 balik dari rumah babysitter.. so by the time kanak2 tu sampai rumah ibu dah settle bakar kek.. kalau tak, konpem dapat pembantu percuma and ibu akan semakin kelam kabut duk melayan kerenah depa..

Sebenarnye kemarin masa cuti cristmas dah bakar kek ni tp lupa nk buh ovalette so kek bantat... adoii... bahagian atas je boleh makan.. (n sangat sedap... yakni birthday boy dah abiskan bahagian atas tu masa kek tgh panas lagi) hehhe so repeat baking la nk siapkan jugak birthday cake ni.

Then before subuh tadi bile kanak2 riang masih diulit mimpi, ibu pun menjalankan projek mendeko kek birthday yg tak seberapa ini... dan ini la hasilnye.... hehheheh


First time ni buat snow cheese cake yang ade cheese parut halus2 ni...hehheh eksaited you

Boleh la for beginner


Abah, Happy birthday to you.... love love love from ibu, along and adik...

Hemmm kene asah skill mendeko lagi.. kasi kemas sikit mek..

Ni la rupa sponge cake yg baru je keluar dari oven after 1hr baking... pastu die lembik bile sejuk... so i bakar lagi setengah jam... 

melting... yummy2... 

Resepi?

Ni ada kat bawah... 

Sumber: Mas Duniaku

Bahan²

6 biji telur ayam (buang 2 putih telurnya) 
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong ( blue key superfine boleh juga ) - akak guna self raising flour 
60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk  ( dari peti ais )
1 sudu teh baking powder - tak letak
2 sudu makan ovelet
75 gram mentega  ( dicairkan )
izah tambah esen vanilla 


Untuk Krim
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis - izah letak sekadar manis pada selera 
** ( satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul-ketul )

Untuk Topping
1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 
 ** Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan

Cara²
Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.
Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150°C. ( * izah  bakar kek menggunakan kaedah waterbath ).
** Diana pula bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan bakar menggunakan api atas dan bawah.
Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian. ( * izah potong kek  menggunakan benang ).
Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
Masukkan dalam peti ais dalam 1 - 2 jam. Lepas tu baru potong.

Wednesday, August 21, 2013

Tart Nenas Gulung Raya 2013

Assalamualaikum..





Tart nenas gulung... satu satu nya biskut raya yang saya buat tahun ni. Jem nenas pon homemade okay...
Ok malas nk cakap banyak... masih guna resepi terdahulu... dekat page ini.


Thursday, July 18, 2013

Agar-Agar Milo Lapis Oreo

Puding milo lapis oreo...sedapp
Assalamualaikum...

Semalam buat puding oreo ni sebab teringin nak rase n hubby duk haruk suh buat sebab terliur tgk gambar puding oreo Mashitah Mas di fb. Maka berlakulah kejadian dimana masak agar-agar atas dapur dan kemudian kehabisan gas. en suami p kedai nk beli gas tapi malangnye gas masak dah abis.. so ros continue masak guna electric rice cooker.. sibbaik muat..hheheh

Ros guna agar-agar tali 20g so menurut Puan Mas kene gandakan bahan2nya.. in my case.. ros gandakan kuantiti air jadi 1500ml, susu cair mmg guna 1 tin je, gula ros letak 200g je.. serbuk milo letak lebih sbb mmg i suke... n oreo pakai sebungkus je.. mmg sedap2 je rasa. oreo kalau byk lg sedap kot...

Terdapat lapisan hitam kat tgh2 tu sbb ros tersilap rendam sebahagian oreo sementara nk tggu sejuk sket then oreo tu hancur pulak.. so make sure jangan rendam oreo tu ye.. bila dah tuang agar2 kaler putih dalam loyang then baru tabur oreo atas lapisan putih... lagi sedap mkn puding kalau orea floating sekeping2 dalam puding instead of rendam dan jadi lembik.

Agar-Agar Milo Lapis Oreo
Resepi : Dapur Mas dan Along - HomeKreation
Sumber : Ayu - Citarasa Rinduan

Bahan :(untuk saiz bekas 8")
1 bungkus @ 10g Jelly Powder - Serbuk Agar-Agar
750ml Air
160g Gula - Mas ikut Ayu 140g gula
1 tin @ 400g Susu Cair
3/4 cup Serbuk Milo
1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis

Cara :
1. Masak serbuk agar2 dan air sehingga larut. Masukkan gula dan masak sehingga gula larut. Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.
2. Asingkan 2 cwn ke dlm periuk yg lain dan campurkan milo sehingga sebati.
3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan. Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku. Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi. Taburkan biskut oreo. Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.
4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.

Tips untuk melapis:
- Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
- Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.

Monday, July 15, 2013

Butter Bread Pudding with Castard Sauce

My Butter Bread Pudding... Gambar ni masa panas lagi baru keluar dari oven.
Ni bila dah siap curah adunan susu ke atas roti gardenia yang disiat-siat. Then sapu nutella sikit antara kepingan roti, tabur kismis, kurma,  dan akhirnya gula. xde cinnamon powder, so tak letak pon... sedap jugak..heheh tp kalau ada mesti lagi sedap...

Dalam oven... yeehaaaa

Puding Roti bakar saya posing lagi... naik elok pulak tu.. 

With sos kastad... yummyy sedap dimakan ketika panas dan sejuk...

Posing lagi setelah dibedah siasat.




BUTTER BREAD PUDDING
Resepi asal: Secubitgaram 

10 - 12 kpg roti 
butter secukupnya
500ml susu fresh
4 sudu besar gula halus
3 bj telur
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar tepung jagung
sedikit kismis dan choc chip

Sapu roti dgn butter dan potong .
Susun ke dlm loyang yg dah digriskan.
Masukkan susu, gula, telur, vanila dan tepung jagung ke dalam sebuah bekas dan kacau hingga sebati.
Tuangkan adunan ni ke atas roti yg dah disusun td dan biarkan meresap lebih kurang 10 minit.
Taburkan kismis dan choc chip ke atas roti td. (kalau nk letak kismis dan choc chip ni selapis demi selapis masa menyusun roti pun boleh jugak.. terpulang la ya)
Bakar puding roti dm oven yg dah dipanaskan (175 -180C) lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.
Sejukkan seketika baru lah di potong dan dihidangkan begitu saja atau dgn sos kastard.

SOS KASTARD
resipi : Secubitgaram 

1/2 tin susu cair
1 tin air (guna tin susu cair)
3 - 5 sudu besar gula ~ ikut kemanisan sendiri
1 sudu tepung kastard
1 sudu tepung jagung
1 helai daun pandan/1/2 sudu esen vanila
secubit garam

Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masak lah sehingga sedikit pekat.
Hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul.
Sejukkan dan bolehlah dihidangkan bersama Puding Roti
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...