Tuesday, July 5, 2011

Apam Mekar Perisa Coklat

Salam dan selamat pagi semua..

Sabtu lepas, teringin sgt nak try buat apam mekar. Sebelum ni buat macam tak betul2 gebu, mungkin pukul tak cukup kembang.. Cobaan pertama ini macam ok sket daripada cobaan kedua (apam yogurt). Untuk kali ni alhamdulillah menjadi pulak, lebih gebu dan lebih ringan.. Tapi masih boleh perbaiki supaya ia lebih ringan dan lebih sedap... so kene cuba lagi untuk hasil yang lebih baik..hheheh kat bawah ni ros letak gambar apam mekar perisa coklat ye... . gambar tak berapa cun... harap maap..




Resipi asal: Kak Hanieliza
Resipi kedua: Kak Hana
Thanks to Chef Hanieliza and Chef Hana for the recipe... :)

Resipi Apam Mekar yang diubahsuai

Bahan-bahan

150g tepung gandum
90g gula
1 biji telur
1 sk ovellete
100ml susu segar
esen vanila
Chocolate Emulco
Pewarna coklat
Paper cup secukupnyer

Cara-cara

Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
Masukkan ovallate dan pukul lagi.
Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
Masukkan pewarna coklat dan emulco dan pukul hingga sekata.
Masukkan adunan apam ke dalam papercup.
Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...