Tuesday, July 5, 2011

Kek Chiffon Blueberry

Assalamualaikum...


Sebenarnya kek ni dah minggu lepas dah buat, hari ni baru nak tayang... maklumkan cik ros kita ni sibuk orangnya.. 


Ini pertama kali buat kek chiffon, maknanya angel mold yang baru beli tu telah dirasmikan dengan jayanya.. walaupun hasilnya takde la marvellous sangat.. dah kira ok la ni, gebu dan sedap jugek rasanya.. cuma yang tak jadinya dia punya tekstur mungkin nampak agak padat dan tidak berapa ringan... wahh pandai je kritik sendiri punya hasil... huhu Okla.. taknak melalut lagi, kat bawah ni die gambar my blueberry chiffon cake... dah rosak pulak my angel mould sebab i g ketuk ngan lesung masa nak keluarkan kek yang dah siap bakar... sedehhh :(


Wahhh happynye tengok cipong ni... :)

Tapi kurang happy bile tengok lapisan warna ungu tu... tak tahu nak tafsir jenis corak yang terhasil... amat memilukan. sob sob sob...

Ok la kan... (nak pujuk hati)


Ros ikut resipi Chiffon Pandan Lapis Kastard DTS tapi ros olah flavour die and ros tak buat kastard die pon... Thanks to Mat Gebu for recipe... :)


Resipi Kek Chiffon yang Ros dah olah... :)


BAHAN A
5 kuning telur gred A
50 gram gula perang
50 ml minyak jagung
50 ml susu cair
110 gram tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh blueberry paste/emulco
Secubit garam

BAHAN B
5 putih telur
80 gram gula perang
1 camca jus lemon



Pewarna ungu


CARA-CARA
Satukan semua bahan-bahan A dan kacau rata dengan whisk, ketepikan. 
Untuk Bahan B, putar putih telur hingga berbuih, masukkan jus lemon dan gula sedikit demi sedikit dan putar pada kelajuan tinggi hingga putih telur kental. 
Adunkan putih telur (bahan B) ke dalam adunan bahan A dengan kaedah kaup balik menggunakan spatula hingga rata. (Sesetengah petua kata, guna tangan pon boleh)
Warnakan sebahagian adunan dengan pewarna ungu.
Tuang dalam loyang angel mould tanpa gris, ratakan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit atau hingga masak. 
Keluarkan kek dari tin dan sejukkan atas jaringan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...