Monday, October 24, 2011

Pancake dah jadi lempeng...

Assalamualaikum...

Penkek atau lempeng yg ros buat di pagi ahad (semalam) ni agak tidak menjadi sbb teksturnye tidak berongga..kenapa?rasanya sebab tak pukul betul2 tu yg die tak spongie tu.... maybe sbbb kacau guna whisk aje... n lupe nk letak baking powder...next try kene gune mixer plak..



PANCAKE by Hajar
Resipi: Kak Nor Secubit Garam

Bahan-bahan:
3 sudu besar butter/majerin ~ dicairkan
1 bj telur (k.nor guna saiz A)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula castor
1 cawan susu segar (boleh guna susu tepung yg dibancuh dgn air)
secubit garam
1 sudu besar jus lemon (k.nor tak letak pun)

Cara-cara:
Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Boleh guna blender atau guna balloon whisk jer.
Biarkan selama 10 minit.
Goreng dlm frying pan hingga masak.
* adunan ni mmg nampak pekat skit, tp lembut dan gebus jer hasil dia nanti
kalau nak tambah air skit pun tak per, tp jangan banyak, nanti cair. kalau cair pancake kita jd nipis jer, tak cantik.
**utk jdkan pancake mayonis tambah 1 1/2 sudu besar mayonis dlm adunan
***untuk menghasilkan pancake yang sama saiz, kaedah ini Ros gunakan... sumber dari kak Nor secubit garam...

Caranya:
K.Nor guna 2 frying pan.
1. frying pan yg saiznya paling kecik kut yg ada kat pasaran dlm 12cm
2. frying pan yg saiznya lebih besar, tak kira la berapa saiznya tu 20cm atau 22cm asalkan lebih besar dr 12cm
3. bila guna pan yg kecik ni kita boleh hasilkan saiz pancake yg sama besar
4. panaskan pan dgn api yg sederhana jgn terlalu kuat
5. masukkan 1 senduk kecik adunan dan masak hingga keluar buih2/lubang2 kat atas permukaannya
6. terbalikkan atas pan yg satu lg tu (yg juga telah dipanaskan)
7. masak hingga pancake masak, angkat dan hidangkan
8. ulang hingga semua adunan habis dimasak.
9. kaedah guna 2 pan ni juga mempercepatkan tempoh memasak pancake, kan. tak la lama sgt anak2 menunggu utk makan :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...