Assalamualaikum..
Untuk kali kedua buat kek keju oreo ni... Kak Anees order.. nothing much to write down today, just the photos and updated recipe. Thanks a lot to Kak Wan Resipicitarasawan and Kak Ummi Ummizaihadi for the great recipes. :) Its taste is really good. Akan buat lagi for my hubby sbb yang ni die tak dapat rasa.. huhuh
Resipi asal: Resipicitarasawan
Sumber: Ummizaihadi
Ni resipi yang diolah untuk kek keju hari ini;
Bahan Dasar:- (Ros guna loyang 6x6")
200gm biskut oreo - di buang krim
50gm mentega cair
Bahan Filing:-
250 gm keju krim (Philladelphia Cream Cheese)
50 gm gula kastor
1/2 tbsp esen vanila
1 biji telur
100ml whipping krim
1 tbsp. lemon juice
6 keping biskut oreo di patah-patah dan di buang krimnya
Cara-cara:-
Dasar Kek :
250 gm keju krim (Philladelphia Cream Cheese)
50 gm gula kastor
1/2 tbsp esen vanila
1 biji telur
100ml whipping krim
1 tbsp. lemon juice
6 keping biskut oreo di patah-patah dan di buang krimnya
Cara-cara:-
Dasar Kek :
Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform/loose base tin 6x6". Bakar selama 15 minit pada suhu 160C (Ros bakar selama 10 minit je untuk elakkan oreo base hangit). Angkat dan ketepikan.
Filling:
Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
Masukkan biskut oreo, gaul rata.
Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka.
Masukkan biskut oreo, gaul rata.
Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka.
No comments:
Post a Comment