Sunday, September 18, 2011

Oreo Cheesecake

Assalamualaikum...

Oreo cheesecake... dah lama nak try buat baked cheesecake ni, sekarang baru tercapai hasrat.. Bila dah buat sekali, rasa macam nak buat lagi...


Since Ros hanya menggunakan 250g cream cheese, jadi kek yang terhasil agak nipis. tambahan ros guna loyang berpateri bersaiz 7x7x3inci. Namun begitu, Ros gandakan base menggunakan 300g biskut oreo yang dibuang cream. Kombinasi lapisan biskut yang tebal dan filling keju yang cheesy dan yummy membuatkan kek ni rasa sangat sedap.. adoi, lepas ni sudah pasti nak buat lagi.... :) tp tak boleh makan banyak-banyak sangat... nanti makin temukkk... takuttt... 


Ni dia gambar the whole cake.. sedikit basah sebab waktu bakar kek ni, air masuk plak dalam loyang..  nasib baik la rasa die tak beza sangat.. lepas ni kene improve lagi teknik bakar secara water bath... yang dah berlaku itu sangat la tidak praktikal sebab aluminium foil yang digunakan untuk balut loyang kek ini koyak rupanya... :(

Sama tebal base dan filling...

Lagi gambar oreo cheesecake... yummy2...


Oreo Cheesecake
Resipi dari: Kak Ummi Kuantan dan Resipicitarasawan

Ni bahan-bahan yang Ros kurangkan sebab guna loyang 7x7inci, menghasilkan kek yang nipis


Bahan Dasar:-   
· 200gm biskut oreo - dibuang krim
· 75gm mentega cair

Bahan Filing:-
· 250 gm keju krim
· 50 gm gula kastor
· 1/2 tbsp esen vanila
· 1 biji telur
· 70ml whipping krim
· 1 tbsp. lemon juice
· 8 keping biskut oreo dipatah 4 - dibuang krim

Cara-cara:-

Dasar Kek : 
Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform/loose base tin 4.5" sebanyak 1/2 cawan padat (*for mini pan). Kalau untuk loyang besar, masukkan kesemuanya dlm pan dan tekan. Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.

Filling:

  1. Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
  2. Masukkan biskut oreo, gaul rata.
  3. Ambil 1 cawan penuh krim keju (*untuk mini cheesecake) dan tuangkan kesemuanya (*untuk loyang besar) ke atas dasar biskut tadi.
  4. Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
  5. Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
  6. Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...