Saturday, April 2, 2011

KEK KUKUS VELVET HAWFLAKES

Assalamualaikum...


Disebab setiap hari duk usha resipi kek kukus velvet hawflakes kak fida tu, akhirnya terlaksana juga...huhu sebenarnya dah 3 hari lepas dah buat kek ni. ari ni baru nak update dalam blog. Maklumla al bizi sket lening.

Hmm... kalau tengok layer kek yang Ros buat ni memang fail la.. tebal tebal satu satu layer... nak cepat sbb si kecik asik duk panggil je.. abahnye takde nak tolong jaga die.. outstation, esoknye baru nak balik.. namun tekstur kek ni sgt gebu...sedap... rasa lembap sket sebab kukus kot.. kalo bakar takde la rase lembap sangat. Ok.. ni ade beberapa snapshot yang sempat I shoot before tido... (wat kek ni midnite before tido sbb Hussein dah tido.. so xdela berperang ngn sikecik tu... die bangun kejap2 nak cucu..)


Harus tingkatkan teknik melapis ye dikros....


nampak gebus kan...


baru je kuar dari steamer


Dah potong....


Sedappp.... yummy


Terima kasih untuk kak fida untuk resipi kek kukus velvet hawflakes yg sedap ni... Ni Ros copy and paste balik resipi.
Kek Kukus Velvet Hawflakes
Bahan-bahan ( loyang 10x7 )
  • 5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
  • 225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata)
  • 220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
  • 1 sk rata baking powder*
  • 1 sb ovalette
  • 150 ml susu cair
  • 1/2 sk garam
  • 100 ml minyak jagung/masak
  • 1 sk esen vanilla
  • pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
  • secukup hawflakes (akak gunakan yg sebesar syiling 50 sen)
Cara-cara
  1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
  2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
  3. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  4. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
  5. ***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...
  6. Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.
  7. Untuk membuat kek lapis perisa choc dan choc chip...adunan dibahagi dua dan bubuh 2 sb serbuk koko yang dicampur air atau 2 sk choc paste pada 1 bahagian adunan.Tabur choc chip pd lapisan putih ketika mengukus.

4 comments:

  1. wah...cambest..mesti best sgt..nk skit......
    nk wat dok reti....

    ReplyDelete
  2. Huhuh... try la acik, sementara baby lum kuar lg ni... senang jee...

    ReplyDelete
  3. ros,
    nape kek aku bau hanyir telur eh?

    ReplyDelete
  4. Ard, kalo lebih telur memang akan rase hanyir telur sket. Leh kurangkan hanyir dgn letak lebih esen vanilla. Try la lagi..aku prnah kene kek hanyir telur...huhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...