AsSalam semua..
Wahh kek span lagi.. tak abis-abis dengan kek span.. Sebenarnye dah kelmarin wat kek ni, tp baru hari ni nak upload. Kenapa rajin sangat? Ramai yang bertanya sebab sebelum ni mana ade nak wat kek beria... tapi lately macam terlebih rajin.. macam2 nak cuba buat. Memang tak ade jawapan yang tepat, tp mungkin juga disebabkan oleh faktor usia dah bertambah, anak yang semakin membesar.. dan pokok pangkalnya, Ros teringin berkebolehan masak mcam-macam... boleh bagi keluarga dan rakan-rakan merasa.. hmmm :)
Ni resipi yang ros dah olah seadanya. Masih belum terror melapis. Kalau nak tengok resepi kek yang asal, leh tengok link di bawah ni.
SPONGE CAKE LAYER
Sumber asal: resipi kek span pandan www.myresipi.com
Bahan-bahan ( 1 biji kek - Loyang 8” )
200 g tepung super fine (kali ni Ros guna tepung naik sendiri.. nak tengok apa jadi)
150 g gula kastor
5 biji telur gred A
15 ml ovalette (1 sudu besar)
80 ml minyak / mentega cair
5ml esen vanilla
Sedikit pewarna hijau
Serbuk koko
Cara-cara:
1. Satukan gula, ovalette, tepung, dan telur dalam mangkuk adunan, pukul hingga pekat dan gebu dengan kelajuan tinggi.
2. Perlahankan kelajuan dan masukkan esen vanilla. Pukul lagi dengan kelajuan tinggi hingga kek benar-benar ringan.
3. Tuangkan minyak ke dalam adunan dan kaupbalik dengan senduk hingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada dua. Masukkan pewarna kedalam mangkuk kedua.
5. Sediakan tin pembakar berukuran 8 inci, griskan dengan minyak. Masukkan adunan warna asal ke dalam tin pembakar. Kemudian ayak serbuk koko di atas lapisan tersebut. Tuangkan adunan yang berwarna ke atas lapisan koko tadi. Teruskan melapis sehingga adunan habis. Boleh la tengok tips di dapur Kak Madiha ni.
6. Bakar selama 35 minit pada suhu 170C.
nati nak cuba,,bila ada masa lapang
ReplyDeleteemy suka buat apa yang suka makan aje.. takde nak try yang fancy2 lain, takut terbiar tak habis.. hehe
ReplyDeleteZiey... Selamat mencuba... :)
ReplyDeleteEmy, yg ni pon selalu bawak opis dan bs hussein. Ade gak yang nak makan..