Yang ni cerita pasal moist choc cake.. ini first time Ros wat kek coklat lembap kukus.. Keknya nampak ok tp choc ganache nye macam cair sampai melimpah.. kene usaha lagi. Kek ni Ros buat nak bagi kat family in law yang datang KL Sabtu lepas.. :)
Dah masuk kotak pon baru nak curah choc ganache... tak dapat diselamatkan lagi...
Moist Chocolate Cake
Bahan-bahan ( loyang 9 in (tinggi 3in) )
250gm butter
1 cawan gula castor
1 cawan gula perang
4 biji telur (A)
1 sudu teh esen vanila
1 cawan susu segar suam
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan serbuk koko
Utk choc ganache:
150gm coklat masakan
1 sudu besar susu pekat
1/4 cawan air panas
1 sudu besar butter
Cara-cara
Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati
Masukkan kedalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil. Kukus selama 1 1/2 jam. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.
Untuk membuat choc ganache: masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.
Tip: Untuk menghasilkan permukaan kek yg cantik bila kita curahkan choc ganache, terlangkupkan bahagian atas kek keatas pinggan. Biar bahagian bawah kek yg duk kat atas.
amboiii meriah..dapat pujian tak?
ReplyDeleteHehe.. tak tanye pon ape jadi kat sana.. :)
ReplyDeletewaahhh mewahnya ganache dia..tu maknenya kena pekatkan lagi la kan..
ReplyDeleteTu la kak izah, kene pekatkan lg choc ganache tu,...huhu nak buat lg pasni sbb yg ini xsempat nak rase.. :S
ReplyDelete