ini die wajah triffle saya yang dalam proses lapisan terakhir oleh cystal jelly strawberry... wow... nampak boleh tahan gak kan?
Sebenarnya lagi gambar yang ingin saya upload... tapi maaflah... saya budak baru belajar..entah macamana die hang masa nak browse daripada harddisk...hadoii...
Resipi puding trifle d atas adalah daripada kak maizana, saya pun tak kenal siapa kak maziana, i just search it and found the recipe through this link. Kawan-kawan yang berminat bole la mencuba ye...
Di bawah ini resipi yang saya dah ubah suai daripada resipi asal;
Bahan
Swiss roll
1 tin fruit cocktail (saya guna cap ayam)
Kristal Jelly Strawberi (saya guna cap nona)
1tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad
Yogurt atau whipping cream (saya tak letak pon)Cara membuatnya:
Lapisan 1
Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (bekas pyrex baru nampak lapisan nanti). Tuangkan air fruit coktail keatas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu dan bolehlah masak kastad dengan susu cair.Lapisan 2
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat. Tuang diatas lapisan 1 tadi.Lapisan 3
Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap.Lapisan 4
Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly (400ml) hingga mendidih (Saya pakai air panas je, sbb malas nk masak banyak kali). Masukkan serbuk jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan).Lapisan 5
Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream keatasnya, kalau nak cantik lagi taburkan dengan buah strawberry keatasnya...... (Yang ni saya skip)
Swiss roll
1 tin fruit cocktail (saya guna cap ayam)
Kristal Jelly Strawberi (saya guna cap nona)
1tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad
Yogurt atau whipping cream (saya tak letak pon)Cara membuatnya:
Lapisan 1
Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (bekas pyrex baru nampak lapisan nanti). Tuangkan air fruit coktail keatas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu dan bolehlah masak kastad dengan susu cair.Lapisan 2
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat. Tuang diatas lapisan 1 tadi.Lapisan 3
Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap.Lapisan 4
Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly (400ml) hingga mendidih (Saya pakai air panas je, sbb malas nk masak banyak kali). Masukkan serbuk jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan).Lapisan 5
Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream keatasnya, kalau nak cantik lagi taburkan dengan buah strawberry keatasnya...... (Yang ni saya skip)
Akhirna berjaya upload gambar ni... :)
ACIK SUKE!!!!!!!!
ReplyDeletedh penah wat byk kali..
hr tu bwk g skolah, alhamdulillah ramai yg suke..
siap mtk resepi..
cume acik nyer lapis pelik skit....
Hehehhe bagus2...boleh wat lagi kan? tak pon try wat puding lain plak...hehheh :)
ReplyDeleteAcik nye lapis tu pelik camne? acik letak apa?
Wahhh Rosmaria...welcome to blogosphere. Nampak sedap jer trifle tu yer..nk try lah. Btw, Amy ni.
ReplyDeletehi .. thanks ye Amy.. btw, ni Amy Maria ke? :) i saw gambar shahrol hafiz that made me guess u..
ReplyDelete