Monday, July 8, 2013

Kek Kastad Pandan

Kek Kastad Pandan Yummehh

Kek Span Pandan.. dah turun balik dah sebab tak telangkupkan die masa keluar dari oven.

Kastad pandan yang baru je masak.. panas lagi..

Proses melapis kek.

Proses melapis kek.

Dah siap melapis, hentak-hentak sikit supaya kastad memenuhi ruang tepi dan bawah kek.


YUmmeehh... (Maaf, not really nice view)

EEiiiii tengok tangan kecik tu... geram sangat dah tu... 
My hunny bunny with the green cake

Lambat la ibu ni... asyik duk snap gambar je.. dah la tu... adik nak makan pulak..

Aihhh tak sabar sangat dah tu nak makan kek hijau.. sampai ssanggup dicucuk-cucuk kek tu dengan superman along.



Assalamualaikum

Resepi yang ditulis di ruangan ini telah diubah daripada resepi asal mengikut selera sendiri dan keberadaan bahan2... hehheh... but the end result was not so bad as i don't really like extra sweet in cakes.

Resepi Kek Span (Sponge Cake)
Resipi asal: Sweet 4ever

Bahan-bahan (Untuk 1 biji kek 8” )
150 g   tepung super fine (boleh guna tepung gandum biasa, tetapi perlu ayak terlebih dahulu dengan baking powder)
5 ml     serbuk penaik (1 sudu teh)
120 g   gula kastor
5 biji    telur gred A
15 ml   ovalette (1 sudu besar)
80 ml   minyak / mentega cair
5 ml     pes pandan (1sudu teh) (atau boleh juga ganti dengan esen vanilla) 
5ml      pewarna hijau

Cara-cara:
  1. Satukan gula, ovalette, tepung, serbuk penaik dan telur dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi . 
  2. Perlahankan kelajuan dan masukkan pes pandan dan pewarna hijau. Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama beberapa minit atau sehingga aduan kek benar-benar ringan (sehingga adunan menjadi creamy white)
  3. *Nota: Pastikan jangan terlebih putar bagi mengelakkan kek menjadi bantat.
  4. Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan kaupbalik dengan senduk sehingga sebati. 
  5. Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 8inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. 
  6. Tuangkan adunan dan bakar selama 45 minit atau hingga masak pada suhu 150 – 180 C. Kek dibakar menggunakan api atas dan bawah (bergantung kepada oven masing-masing). 
  7. Bila dah masak, keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek lebih kurang 5 minit, bagi mengelakkan kek kita kempis yg disebabkan oleh tarikan graviti.
Untuk membuat kastad pandan, kuantiti bahan yang digunakan adalah separuh daripada resepi asal. Bagi Ros,  kuantiti ni pun dah cukup untuk sebiji kek bersaiz 8". Ros guna tepung kastad menggantikan tepung hoen kwee hijau (sebab malas nk pi beli kat kedai) dan tambahan pes pandan, jadi kene letak lebih sikit coloring hijau untuk elakkan kastad pandan jadi kaler kuning. hehhe... that's all about my modification on the original recipe. :P Ya ampun ye tuan punye resepi asal...

Resipi Kek Kastard Pandan
Resepi asal: Sweet 4ever dan Secubitgaram 

Bahan-bahan (untuk 1 biji kek saiz 8" )
1 biji kek span pandan / kek span keladi

Bahan (A)
80g    gula kastor
250ml  air daun pandan
7ml    serbuk agar-agar segera (1/2 sudu makan)


Bahan (B)
200ml santan pekat (guna santan kotak pun ok)
40g     tepung kastad (ganti tepung hoen kwee hijau)
5ml     pewarna hijau (1 sudu teh)
5ml     pes pandan
Secubit garam

Bahan untuk hiasan
1 cawan kelapa kering

Cara-cara
  1. Kek span di hiris kepada 3 bahagian. Ketepikan.
  2. Untuk membuat kastad pandan, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk. Masak atas api sederhana hingga mendidih. Kacau hingga gula hancur.
  3. Satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata. Masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
  4. Kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
  5. Sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
  6. Letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. Tuangkan 1/3 aduan kastad ke atas kek hingga menutupi ruang di sekeliling kepingan pertama kek.
  7. Letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
  8. Hentakkan acuan 3 kali di atas meja supaya kastad memenuhi ruang bahagian tepi dan bawah, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
  9. Keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan. Salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...