Assalamualaikum...
Hari ini masih berdua dengan si kecik.. malas nak keluar bile cik abang xde ni... So seperti biasa, ade je baking project bile berada di rumah... Sebenarnya niat di hati nak concentrate marking lab report student yg sjengkal tebalnya..dengan harapan dapat habiskan secepat yg mungkin... Paper final dah siap dah marking n key in marks n carry marks... Hmmm... so sambil2 online tu, terkenang pula muffin pernah ros buat tp xpernah menjadi.. Kali ni nak try skill baru iaitu bancuh guna tangan xperlu mixer..huhu seronok plak sebab kali ni menjadi muffin coklat ku... cuma rasenye takde la hebat sgt... at least kembang n naik jugak muffin ku.. tapi, i rase muffin or kek kurang seda kalau letak soda bikarbonat... rasa cam getah je... nama pon seram kan mcam bahan kimia merbahaya je... next time xmo letak dah soda bikarbonat tu....
Anyway, ni die sedikit sebanyak gambr muffin coklat ros yang tak seberapa nih... boleh la kn... byk kne blaja lg ni...
Resipi? ekceli lupa dah refer kat web mana tp sememangnye dari internet...
Resipi Muffin Coklat yang sudah diolah
Bahan-bahan:
250g tepung naik sendiri
1/2sk soda bikarbonat
2sb serbuk koko
170g gula
150g choc chip (ros xletak)
250g susu segar
90ml minyak jagung
1 biji telur
1 sk esen vanilla
Cara-cara:
Gal semua bahan kering dalam mangkuk.
Gaul bahan basah dalam mangkuk lain.
Masukkan campuran kering ke dalam mangkuk bahan basah.
Gaul rata
Masukkan cip coklat dan gaul lagi (Ros ganti cip coklat dengan badam).
Masukkan dalam paper cup, tabur coklat cip atau badam hancur.
Bakar selama 20 minit pada 180C.
No comments:
Post a Comment